Cozonac cu fructe uscate

de Gicuta in Dulciuri, 6 Dec 2015 | 4937 vizualizari

 

Un cozonac pufos si aromat ,cozonac preparat cu faina de grau proaspat macinat...prea bun, prea ca la tara! Pentru Mos Craciun :)

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • un ou intreg+2 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 80 g unt
  • 50 ml ulei
  • 200 g fructe uscate (stafide,goji,ananas,coaja portocala confiata)
  • un pliculet drojdie uscata(7 g)
  • coaja de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 2 lgt.esenta de rom
  • un praf de sare
  • Pentru uns:
  • un ou
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu fructe uscate:

Am amestecat drojdia cu 4-5 linguri de lapte caldut,1/2 lgt zahar si o lingurita faina. Am omogenizat si am lasat la dospit 15-20 de minute.

Restul de lapte l-am pus  intr-o craticioara pe foc la incalzit impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si sarea. Cand s-a topit zaharul am dat craticioara deoparte.

Am batut oul intreg si cele doua galbenusuri cu furculita si le-am adaugat in laptele  racorit, impreuna cu esenta de rom.

Am pus untul si uleiul la incalzit. Am lasat doar cat sa se topeasca untul si am dat deoparte..

Intr-un castron mare am cernut faina, am facut o gropita in mijloc cu mana si am pus drojdia, compozitia de oua si lapte, jumatate din unt si ulei si coaja de lamaie.

Am amestecat pana s-au incorpororat toate ingredientele, apoi am rasturnat aluatul pe masa si am framantat bine 45 de minute, adugand treptat restul de ulei si unt. Aluatul trebuie sa iasa neted si nelipicios

Am intins aluatul cu mana ,am presarat fructele uscate, am impaturit  si am mai framantat putin pana s-au repartizat fructele uniform.

Am pus aluatul in castron l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la crescut pana si-a dublat volumul (cca o ora ).

Dup ce  aluatul a crescut, l-am rasturnat pe masa si l-am mai framantam putin. Am impartit aluatul in doua, am dat forma de rulou fiecarei bucati si le-am impletim prin rasucire.

Am pus aluatul intr-o forma de guguluf unsa cu unt si l-am mai lasat la crescut aproximativ o jumatate de ora, dupa care l-am uns cu ou batut.

L-am copt cca 45 -50 de minute in cuptorul preincalzit, la foc mediu.

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu fructe uscate" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

Catalina L 1

07.12.2015, 14:08

ce frumuseteeeeeeeeee

miki_a 1

07.12.2015, 14:57

Waw, Gicuta, nu te lasi deloc! Ce minunatie de cozonac ai pregatit pentru Mos!

RuxyRux 1

08.12.2015, 22:31

Ce deliciu!!!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura pe "cocean"